Noky
Seznam surovin
- brambory 600 gramů (moučné )
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka (orientační množství)
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (orientační množství, na vál)
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme, zalijeme studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je přibližně 25 - 30 minut podle velikosti brambor. Měkké brambory scedíme a necháme je odpařit. Potom je ještě teplé oloupeme a propasírujeme přes moučné síto, nebo je nastrouháme.
Na propasírované brambory nasypeme mouku, sůl a vejce. Vše dobře vypracujeme v hladké těsto a rozdělíme na několik částí. Pomocí mouky z těsta vytvoříme válečky silné jako palec a nakrájíme je na stejně velké kousky, zhruba 1 - 1,5 cm široké. Z každého kousku vytvarujeme kuličku.
Kuličku vezmeme do dlaně. Lžičkou nok táhneme směrem vzhůru po dlani a tím ho mírně zmáčkneme, takže se zploští a prodlouží. Potom do něho hranou lžičky uděláme rýhu, čímž nok současně z dlaně shodíme. Všechny noky naráz zavaříme do vroucí vody.
Načítám komentáře...