Pečené brambory
Seznam surovin
- brambory 8 kusů (větší)
- slanina anglická 8 plátků
- sýr s bílou plísní 1 kus (Camembert, popř. Hermelín, Encián)
- sýr s modrou plísní 50 gramů (Roquefort, popř. Niva)
- jablka 1 kus
- bylinky 1 hrst (oregano, bazalka, saturejka)
- sůl
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme kartáčkem (neloupeme je) a povaříme 8 minut ve vroucí osolené vodě. Hermelín a nivu nakrájíme na kostičky a promícháme s částí nakrájených bylinek. Jablko omyjeme, nakrájíme na osminky a zbavíme jádřince.
Povařené brambory slijeme, po prochladnutí z každé odřízneme podélně vršek ("pokličku") a část dužniny vydlabeme lžičkou. Brambory osolíme a vnitřky vyložíme plátky slaniny, osminkami jablek a sýrovými kostičkami s bylinkami. Přiklopíme je odříznutými pokličkami a každou bramboru spolu se zbylými bylinkami zabalíme zvlášť do archu alobalu.
Zabalené brambory rozložíme na mřížku rozehřátého grilu a grilujeme asi 30 minut.
Poznámka k receptu
Brambory lze upéct i v troubě. Po naplnění je rozložte do zapékací mísy, lehce podlijte vodou a pečte asi 20 minut při 180 °C. Místo hermelínu a nivy můžete použít sýr Vltavín.
Načítám komentáře...