Vánoční bramborový salát I
Seznam surovin
- brambory 2,5 kilogramu (salátové)
- mrkev 5 kusů
- celer 1/2 kusu
- petržel kořenová 4 kusy
- vejce 6 kusů
- cibule 1 kus
- jablka 1 kus
- hrášek sterilovaný 200 gramů
- okurky sterilované 270 gramů
- majonéza 500 gramů
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- sůl
- pepř
- petržel hladkolistá (na ozdobení)
Postup přípravy
1. Brambory uvařte ve slupce ideálně den předem. Mrkev, celer a petržel oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, vejce uvařte natvrdo a všechny suroviny nechte vychladnout.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm, ostatní zeleninu na drobnější kostičky. Vejce, cibuli a okurky nakrájejte nadrobno, jablko oloupejte a nastrouhejte najemno.
3. Všechny suroviny zlehka promíchejte v míse, důkladně osolte, opepřete, přidejte okapaný hrášek, majonézu a hořčici, a chcete-li, také trochu láku z okurek. Množství majonézy záleží na tom, zda máte rádi salát hutnější, nebo dáte přednost lehčí verzi. Vše důkladně promíchejte, uložte do lednice a nechte přes noc odležet. Podávejte posypané hladkolistou petrželí.
Poznámka k receptu
Každá rodina má svůj recept na zaručeně nejlepší bramborový salát. Pokud takový klenot ještě nemáte, nebo chcete zkusit něco nového, ochutnejte naši bezmasou verzi plnou kořenové zeleniny. Na vánoční bramborový salát je nejlepší odrůda Keřkovské rohlíčky. Je originální svým rohlíčkovitým tvarem, sytě žlutou dužninou a výjimečně tuhou, lojovitou konzistencí. Lepší brambory na salát neexistují. Na pěstování rohlíčků se na Vysočině specializuje firma Vesa Česká Bělá. www.vesa-velhartice.cz
Načítám komentáře...