Broskvové čatní
Seznam surovin
- broskve 500 gramů (oloupané vypeckované)
- ocet jablečný 2,4 decilitru
- jablka 1 kus (větší, oloupané - cca 150g)
- cibule červená 140 gramů
- cukr hnědý 130 gramů
- citron 1 kus (menší)
- česnek 2 stroužky
- zázvor 1 lžička (čerstvý, najemno nastrouhaný)
- kmín
- kardamom
- skořice (mletá)
- hřebíček (mletý)
Postup přípravy
Broskve nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kostičky, oloupané cibule a stroužky česneku nasekáme nadrobno, citron oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Ovoce i zeleninu vložíme do hrnce, přidáme nastrouhaný zázvor, zalijeme jablečným octem a přivedeme k bodu varu. Od této chvíle dusíme směs 30 minut pod pokličkou.
Ke směsi přisypeme cukr a na mírném ohni ji necháme 35 minut jen probublávat, dokud nezhoustne.
Na závěr přidáme mleté koření (1 lžičku směsi z kmínu, kardamonu, skořice a hřebíčku), čatní promícháme, naplníme do čisté suché a nahřáté sklenice s patentním uzávěrem a dobře ji uzavřeme. Po vychladnutí uložíme čatní do chladu a temna a necháme asi měsíc odležet.
Načítám komentáře...