ČESNEKOVÉ PEČIVO
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 700 gramů
- mléko 250 mililitrů (vlažné)
- olej olivový 3 lžíce
- droždí sušené 2 lžičky
- sůl 1 lžička
Česnekové máslo:
- máslo 4 lžíce
- česnek 4 stroužky
- petržel hladkolistá (na posypání)
Postup přípravy
1. V míse smíchejte mouku a sušené droždí, přidejte olej a mléko a začněte zpracovávat těsto. Když se začne spojovat, vmíchejte i sůl, neměla by totiž přijít do přímého kontaktu s droždím. Hněťte, dokud nezískáte hutné, hladké a nelepivé těsto. Dejte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
2. Vykynuté těsto znovu prohněťte a podle volby tvořte drobné rohlíčky nebo houstičky. Na rohlíčky těsto vyválejte na tenkou placku, rozkrájejte na pruhy a ty pak příčně na trojúhelníky. Nakonec zarolujte.
3. Na houstičky odebírejte části těsta, vytvořte z nich váleček o délce asi 20 cm a konce zavažte, jako byste chtěli na těstě udělat uzel. Nedotahujte ho ale úplně, ve středu nechte otvor. Volné konce jemně zatočte a protáhněte otvorem dovnitř. Hotové pečivo naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut dokynout.
4. Mezitím rozehřejte máslo a prolisujte do něj česnek. Nechte chvilku prohřát (česnek se ale nesmí začít smažit) a stáhněte z plotny. Každý kousek pečiva pomažte ochuceným máslem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé pečivo znovu pomažte máslem a posypte nasekanou petrželkou. Nechte vychladnout a podávejte.
Poznámka k receptu
Křehké, křupavé a uvnitř vláčné pečivo nás nadchlo. I když nám chutnalo jen tak, můžete ho podávat s ochuceným krémovým sýrem nebo dobrou šunkou. Rohlíčky zkuste naplnit i před pečením. Třeba trochou parmazánu nebo pastou z pečeného česneku.
20ks
Načítám komentáře...