Chléb náš vezdejší
Seznam surovin
Na rozkvašení:
- kvasnice 30 gramů (pšeničný kvásek)
- mouka celozrnná 170 gramů (pšeničná (špalda, dvouzrnka nebo kamut))
- voda 170 gramů
Na těsto:
- kvasnice 340 gramů (obnovený kvásek)
- voda 530 gramů
- mouka pšeničná hladká 790 gramů
- sůl 18 gramů
Postup přípravy
1. Začněte tzv. obnovením kvásku. Rozmíchejte kvásek ve vodě, přidejte mouku a nechte zrát asi 12 hodin.
2. Z obnoveného kvásku odeberte množství asi na jednu lžíci a schovejte je v lednici na příští pečení.
3. V míse smíchejte všechny ingredience kromě soli. Stačí do chvíle, než se spojí mouka s vodou, s použitím robotu to trvá asi 1,5 minuty na nejnižší rychlost. Přikryjte a nechte odpočívat minimálně 20, maximálně 60 minut.
4. Asi po půlhodině zrání přidejte sůl a hněťte. V robotu 2 minuty na nižší rychlost, 2 minuty na rychlejší, nebo až těsto přestane být na omak tolik lepivé (ale maličko lepkavé bude pořád). Ručně alespoň 10 minut vařečkou. Pak těsto vložte do mísy potřené olejem, přikryjte a nechte 2 hodiny zrát. Během této doby je dvakrát přeložte – do všech stran natáhněte a přeložte, dokud trochu nezpevní, vždy asi po 40 minutách. Pokud jste hnětli ručně, překládací proces zopakujte klidně 4x, vždy po 20 minutách.
5. Těsto vytvarujte do jednoho velkého nebo dvou menších bochníků. Nechte vykynout v ošatce nebo v utěrce, volně zabalené v igelitovém sáčku nebo ve vypnuté troubě, aby těsto neokoralo. Při normální pokojové teplotě by to mělo trvat 2 - 3 hodiny nebo můžete kynutí zpomalit v lednici, kde to potrvá asi 12 - 16 hodin.
6. Bochník vyklopte z ošatky na pomoučněné prkénko nebo kus kartonu, nařízněte ostrým nožem a vsaďte na rozpálený povrch, ideálně litinový tál nebo kámen, dospod trouby vložte plech, vlijte na něj asi 150 ml vody a rychle zavřete dvířka. Po 10 minutách troubu otevřete, krátce vyvětrejte, snižte teplotu na 220 °C a dopékejte přibližně dalších 25–30 minut. Pokud se rozhodnete pro obří pecen, přidejte ještě asi dalších 15 minut na 200 °C. Nechte vychladnout na mřížce a zakrojte nejdříve 30 minut až 1 hodinu po dopečení.
Poznámka k receptu
- Poctivý bochník, křupavý francouzský fougasse, měkkoučký toastový, hedvábné houstičky nebo vydatné pečivo plné semen - všechno je to pořád chleba. Jiný kraj, jiný mrav, jiný chléb. Pusťte se do pečení!
- Tohle je chleba, po jehož ochutnání vás budou všichni milovat. Světlý, s většími oky, ladí jak se slaným, tak s domácí marmeládou. Přitom si stále zachovává příjemně nakyslou chuť kvásku. Pokud máte možnost, použijte čerstvě umletou mouku - chlebu to jen prospěje. Do těsta můžete přidat případně bylinky, olivy, sušená rajčata - a klidně z něj upéci přirozeně kynutou focacciu.
- Pečení v hrnci je ideální pro začátečníky! Hrnec vhodný do trouby vyřeší problémy se zapařováním a sníží riziko, že bude chléb placatý. Hrnec s poklicí vložte do trouby a rozehřejte ji na 250 °C. Překlopte chleba z ošatky do rozpálené nádoby a přiklopte poklicí. Po 20 minutách můžete poklici sejmout a chléb dopéct na asi 220 °C dalších 15 - 20 minut.
- Ingredience na 1 velký bochník, nutné počítat s kynutím 6 hodin.
Načítám komentáře...