Citronová bageta
Seznam surovin
- brambory 150 gramů
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (+ na poprášení )
- sůl mořská 15 gramů
- citronová kůra 2 kusy
- droždí sušené 10 gramů
- olej olivový 4 lžíce (s citronovou příchutí)
- pistácie 1 hrst (vyloupané)
Postup přípravy
1. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupejte a vidličkou najemno rozmačkejte. Z dalších přísad a 225 ml vlažné vody zpracujte těsto a nakonec do něj vpracujte rozmačkané brambory. Ručně hněťte asi 15 minut.
2. Utvořte bochánek a poprašte moukou. Vložte ho do mísy a zakrytý dejte na teplé místo na asi 60 až 80 minut kynout.
3. Těsto vyjměte, propracujte a rozdělte na dva bochánky, které vyválejte na delší válečky. Přesuňte je na plech a poprašte trochou hladké mouky.
4. Povrch baget několikrát šikmo nařízněte, přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě ještě 50 až 60 minut kynout. Troubu předehřejte na 230 °C. Bagety asi 5 minut zapékejte, pak snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte je ještě asi 35 minut.
Poznámka k receptu
Má nádhernou vůni a poslouží jako báječný nosič pro předchozí krém, ale skvělá bude i s běžným máslem či plněná.
Načítám komentáře...