Fougasse

Seznam surovin

Na rozkvašení:

Na těsto:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Rozmíchejte kvas ve vodě, přidejte mouku a nechte zrát asi 12 hodin při pokojové teplotě.

2. Připravte si základ. Mouku na těsto smíchejte s vodou, vznikne nijak zvlášť hladké těsto. Tuto směs přikryjte, uložte do lednice a nechte bobtnat podobně jako kvásek asi 12 hodin.

3. Kvásek druhý den smíchejte s moučnou směsí, přidejte sůl a hněťte podobně jako v receptu na světlý chléb. Těsto by mělo přestat být na omak tolik lepivé (ale maličko lepkavé bude pořád a také poměrně řídké). Ručně hněťte alespoň 10 minut vařečkou.

4. Těsto vložte do mísy potřené olejem, přikryjte a nechte 2 hodiny zrát. Během této doby těsto třikrát přeložte - do všech stran natáhněte a přeložte, dokud trochu nezpevní, vždy asi po 30 minutách. Pokud jste hnětli ručně, překládací proces zopakujte klidně 4x, vždy po 20 minutách.

5. Těsto rozdělte na 4 kusy, vytvarujte malé bochánky, do kterých zapracujete, co máte rádi (olivy, sušená rajčata, rozmarýn), do každého klidně jinou přísadu. Pak nechte pod utěrkou asi 15 minut odpočívat, aby neokoralo a snadněji se vytahovalo. Válečkem nebo rukama pak rozválejte jednotlivé bochánky na placky, které nechte ještě asi 1,5 hodiny kynout na pečicím papíru posypaném hrubou moukou (případně polentou).

6. Pláty těsta nařízněte nebo nůžkami nastřihněte - jeden dlouhý otvor uprostřed, další příčně kolem něj - a i s pečicím papírem přesuňte do trouby. Pečte nejlépe na kameni podobně jako chleba, ale rychleji a na vysokou teplotu 250 °C. Trvá to asi 20 minut.

7. Po upečení potřete dobrým olejem, případně ještě posypejte čerstvými bylinkami. Snězte ještě týž den, fougasse později tvrdne.

Poznámka k receptu

  • Na francouzský plochý chleba fougasse můžete použít skoro jakékoli volnější pšeničné těsto, jen je třeba dát pozor, aby nebylo příliš slané - ančovičky, olivy nebo třeba kapary, kterými placky ochutíte, obsahují hodně soli, která kynutí zpomaluje.
  • Nutné počítat se zráním kvasu 12 hodin a kynutím 4 hodiny.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...