Babiččiny nadívané knedlíky s uzeným a hlávkovým zelím
Seznam surovin
- brambory 600 gramů
- mouka pšeničná hrubá 100 gramů
- krupice 100 gramů (pšeničná)
- vejce 1 kus
- sůl
- uzené maso 250 gramů (moravské, vařené, na náplň)
- mouka pšeničná polohrubá 2 lžíce (na vál)
Na přílohu:
Postup přípravy
Brambory se slupkou uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Oloupeme je a nastrouháme nebo prolisujeme do mísy. K bramborám přidáme mouku promíchanou s krupicí a solí a do směsi rozklepneme vejce. Vše promícháme a na válu zaděláme hladké husté těsto. Uvařené uzené maso drobně nakrájíme nebo rozemeleme. Z těsta připravíme dva stejně velké válečky a každý nožem rozkrájíme na silnější plátky. Dlaní je mírně zploštíme, takže vzniknou z kousků těsta placičky. Dáme vařit vodu, kterou osolíme.
Na každou placičku položíme trochu masové směsi. Potom prsty těsto stlačíme k sobě a v dlaních vyválíme kulatý knedlík. Knedlíky zavaříme najednou, přičemž je opatrně vařečkou odlepíme ode dna. Vaříme podle velikosti přibližně 15 - 20 minut.
Očištěné zelí nakrájíme ostrým nožem na tenké nudličky. Opereme je a osolíme, zalijeme vodou a krátce podusíme v kastrolu. Nezakrýváme poklicí! Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle. Odebereme asi 2 lžíce osmažené cibule a přidáme společně s kmínem k zelí. Podle potřeby podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Nakonec zelí ochutíme solí, octem a cukrem. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, doplníme dušeným zelím a přeléváme zbylou smaženou cibulkou s výpekem.
Načítám komentáře...