Bramborové těsto na knedlíky
Seznam surovin
- brambory 800 gramů (vařené, studené )
- mouka pšeničná hrubá 200 gramů
- dětská krupice 100 gramů
- ocet 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Připravíme si všechny ostatní suroviny a dáme vařit osolenou vodu, protože těsto musíme zpracovat rychle. Nastrouhané brambory osolíme, přisypeme k nim prosátou hrubou mouku a krupici, přilijeme ocet a do mísy rozklepneme i vejce. Všechny suroviny v míse promícháme rychle vařečkou, až se spojí a vznikne hladké pevné těsto.
Připravené těsto ihned přeložíme na pomoučený vál nebo vhodnou podložku (nenecháváme ho dlouho stát, aby nezřídlo) a rozdělíme ho na 3 části. Každou část těsta vyválíme rukama do tvaru válečku o průměru asi 6 cm. Těsto můžeme také rozdělit na menší části a vytvarovat z nich kulaté knedlíky.
Po uvaření necháme knedlíky odkapat a máme-li knedlíky ve tvaru válečků, ihned je nakrájíme pomocí nitě, speciálního kráječe nebo ostrého nože na plátky silné asi 1 cm, aby z nich unikla pára.
Načítám komentáře...