Knedlíky z horkých brambor
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (moučné)
- mouka pšeničná hrubá 200 gramů
- krupice 100 gramů
- máslo 100 gramů
- vejce 2 kusy
- muškátový oříšek (strouhaný)
- sůl
- mouka (na poprášení rukou)
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve vodě doměkka, slijeme je, ihned je oloupeme a ještě horké je protlačíme přes lis na brambory do mísy. Přidáme hrubou mouku, krupici, rozpuštěné máslo a vejce a promícháme. Směs osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a vypracujeme hladké tužší těsto.
Těsto rozdělíme na čtyři díly a na válu z nich pomoučenýma rukama utvoříme podlouhlé šišky. Vložíme je do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou (vždy jen dvě šišky najednou), opatrně je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, a na mírném ohni vaříme asi 20 minut (podle velikosti).
Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme z vody a nakrájíme je ostrým nožem na plátky. Podáváme je buď jako přílohu k masu nebo třeba přelité na sádle osmaženou cibulkou a doplněné zelím, špenátem nebo dušenou zeleninou.
Poznámka k receptu
Uvařené knedlíky nevybírejte z vody vidličkou, protože by se mohly zlomit. Použijte na jejich podebrání prkénko nebo dva talířky (jedním knedlík podeberete a druhým ho podržíte, aby odkapala voda). Vaříte-li kulaté malé knedlíky, vybírejte je z vody velkou děrovanou naběračkou.
Výborné jsou knedlíky, které přelijete mletým masem orestovaným na slanině s cibulkou a ochuceným kořením na mletá masa a solí.
Načítám komentáře...