Babiččiny hrnkové knedlíky
Postup přípravy
Ráno z housek okrájíme kůrky, nakrájíme je na kostičky a necháme je oschnout na válu při pokojové teplotě nebo je usušíme na plechu v mírně vyhřáté troubě. Droždí rozdrobíme do hrnku s vlažnou vodou (mlékem), promícháme a necháme ho rozpustit. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce špetku soli a hrnek vody s rozpuštěným droždím, promícháme a přilijeme ještě tolik vody, aby se těsto nechytalo na stěny mísy. Vše dobře promícháme a propracujeme (nejlépe rukama), až vznikne měkčí těsto, téměř lepivé (houskové kostičky z něj odsají vlhkost a těsto by mohlo příliš ztuhnout).
Na závěr přidáme oschlé kostičky housek a znovu vše propracujeme. Těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout asi 40 minut. Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 2 díly, z každého utvoříme knedlík ve tvaru šišky a necháme je ještě 5 minut odpočinout. Knedlíky pak ještě jednou převalíme, abychom je vytvarovali, vložíme je do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme 10 minut. Pak je opatrně obrátíme vařečkou a vaříme ještě 7 - 10 minut.
Uvařené knedlíky vyjmeme na prkénko, potřeme je rozpuštěným tukem a nakrájíme nití nebo kráječem na plátky. Pokud knedlíky budeme podávat později, necháme je vcelku a propícháme je vidličkou, aby mohla uniknout pára a nesrazily se.
Načítám komentáře...