Babiččiny kynuté houskové knedlíky
Postup přípravy
Housky nakrájíme na kostky a opečeme v hluboké pánvi na másle dorůžova. Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a rozmíchané droždí a dobře promícháme. Na závěr opatrně vmícháme opečené housky. Těsto lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě (teplota by neměla přesáhnout 28 °C) necháme vykynout.
Do dostatečně velkého kastrolu (pozor, knedlíky při vaření zvětší svůj objem) dáme vařit vodu a osolíme ji. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a utvoříme z nich na válu šišky. Vložíme je do vařící se vody a když se voda začne znovu vařit, teplotu snížíme a hrnec přiklopíme poklicí, kterou z jedné strany podložíme vařečkou, aby mohla pára volně odcházet. Asi po 8 minutách knedlíky opatrně vařečkou obrátíme a vaříme ještě 6 - 7 minut.
Pak je opatrně vyjmeme na tác nebo pekáč a ihned propícháme dlouhou dvouzubou vidličkou, aby se nesrazily. Nakrájíme je režnou nití nebo za minimálního tlaku ostrým nožem, který po každém řezu opláchneme a otřeme ubrouskem, aby se nelepil.
Načítám komentáře...