Královský kynutý knedlík
Postup přípravy
Droždí, cukr a špetku mouky rozmícháme v troše vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na přepuštěném másle lehce dozlatova.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme půl lžičky soli, vejce a žloutek, přilijeme zbylé vlažné mléko, trochu podmáslí a vývaru a na závěr i vzešlý kvásek a důkladně vše propracujeme, až vznikne hladké těsto. Na závěr do něj zapracujeme opečené houskové kostičky, těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 90 až 120 minut.
Z připraveného těsta pak na pomoučeném válu utvoříme bochánky (každý o váze asi 300 g), necháme je znovu nakynout a pak je vytvarujeme do šišek a opět necháme ještě asi 7 minut nakynout. Knedlíky ještě jednou převalíme, abychom je vytvarovali do válečků, vložíme je do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme 8 minut.
Pak je opatrně otočíme vařečkou a dovaříme ještě asi 6 minut.
Hotové knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme vidličkou, potřeme rozpuštěným máslem a necháme zchladnout. Nakrájíme je na kolečka, ohřejeme v pařáčku nad vroucí vodou (králové si je nechávali ohřívat nad silným kuřecím vývarem) a podáváme například ke zvěřině, doplněné větvičkou rozmarýnu.
Načítám komentáře...