Hrnkové houskové knedlíky
Seznam surovin
- pečivo 650 gramů (veka)
- mléko 330 mililitrů
- vejce 4 kusy
- muškátový oříšek 1 špetka
- petržel hladkolistá 2 lžíce
- máslo 2 lžíce (+ 1 lžíce na vymazání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Veku nakrájejte na kostky a vložte do mísy. Vezměte vejce a oddělte bílky a žloutky. Žloutky vlijte do mléka, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Přidejte nasekanou petrželku a rozpuštěné máslo, lehce našlehejte, nalijte na veku a promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
2. Vymažte máslem 6 hrnků vysokých asi 10 cm a naplňte je do dvou třetin těstem. Pak je vložte do hrnce, podlijte horkou vodou a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 12 minut. Poté je vyndejte, nechte trochu zchladnout a po obvodu projeďte nožem, díky tomu je snadno vyklopíte. Nakrájejte na plátky a podávejte.
Poznámka k receptu
- Hrnkové knedlíky jsou skvělá varianta pro začátečníky, kteří si netroufají na kynuté. Tenhle recept navíc vychází z tradiční nádivky, takže je na Velikonoce jako stvořený.
- U knedlíků se nemusíte omezovat na petrželku a můžete vyzkoušet i další bylinky nebo jejich kombinace. Můžete se držet tymiánu a podpořit tak jeho chuť v omáčce nebo zkusit svěží pažitku. Zcela jedinečné aroma dodá libeček.
Načítám komentáře...