Karlovarský knedlík
Seznam surovin
- rohlík 10 kusů (nebo housky, starší)
- vejce 3 kusy
- máslo 50 gramů
- mléko 350 mililitrů
- mouka 70 gramů (hrubé)
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst
- muškátový květ
- sůl
Postup přípravy
1. Den staré rohlíky nebo housky nakrájejte na kostičky.
2. Žloutky oddělte od bílků. Máslo rozpusťte a smíchejte ho s mlékem. K mléku přidejte žloutky.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
4. Pečivo vložte do mísy, zalijte ho mlékem a osolte. Až se mléko vsákne, zasypte moukou, přidejte petrželku a na špičku nože muškátového květu. Propracujte v těsto. Nakonec vmíchejte sníh a z těsta vytvarujte koule.
5. Namočte do vody plátěný ubrousek a vyždímejte ho. Položte na něj těsto a zabalte. Konec ubrousku zavažte provázkem těsně u knedlíku a potom ještě jednou o 1 cm dál.
6. Zabalený knedlík vložte do vroucí osolené vody a vařte mírným varem 5 minut. Potom odstraňte vnitřní provázek a vařte dál 20 minut. Hotový knedlík rozvažte, rozbalte a servírujte.
Poznámka k receptu
Karlovarský knedlík se hodí k omáčkám i masu, ale také například (v menším provedení) do čirých polévek.
Načítám komentáře...