Špekové knedlíky s cuketou
Seznam surovin
- houska 8 kusů
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 3 kusy
- slanina 100 gramů
- mouka pšeničná hrubá 80 gramů
- cibule 1/2 kusu
- máslo 30 gramů
- muškátový květ 1 špetka (mletý)
- sůl
Na omáčku:
- cuketa 400 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cibule 1 kus (střední)
- máslo 50 gramů
- sýr Čedar 40 gramů (nastrouhaný)
- česnek 1 stroužek
- muškátový květ 1 špetka
- pepř černý (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
Do kastrolu vložíme jemně nakrájenou slaninu a cibuli a společně je krátce opečeme. Přimícháme housky nakrájené na kostičky, směs přesypeme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dozlatova. Pak ji přesypeme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme k ní muškátový květ, osolíme, promícháme a zalijeme mlékem rozšlehaným s vejci. Přidáme mouku, vše důkladně promícháme a těsto necháme 30 minut odležet.
Z připraveného těsta utvoříme navlhčenýma rukama 12 menších knedlíků. Rozložíme je na pařáček vyložený papírem na pečení, který vložíme do kastrolu s několikacentimetrovou vrstvou vroucí vody.
Kastrol zakryjeme pokličkou a takto v páře vaříme knedlíky asi 15 minut.
Na smetanovou cuketu zpěníme na másle oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme jemně nakrájený česnek, zalijeme smetanou a svaříme do zhoustnutí. Přimícháme nahrubo nastrouhanou cuketu (máme-li velkou cuketu s tuhou slupkou, předem ji oloupeme), muškátový květ a mícháme za mírného varu asi 10 minut. Nakonec přimícháme nastrouhaný sýr, cuketu podle chuti osolíme a opepříme, rozdělíme na talíře a doplníme vařenými knedlíky.
Poznámka k receptu
Každou porci můžete ještě vylepšit dokřupava opečenými plátky libovější anglické slaniny.
Načítám komentáře...