Sýrové gnocchi
Seznam surovin
- sýr polotvrdý 200 gramů (strouhaný - Eidam, Gouda)
- žloutek 3 kusy
- olej olivový
- máslo (přepuštěné)
Postup přípravy
1. Sýr vložte do menšího hrnce a na středním plamenu zahřívejte, dokud se nerozteče. Hrnec odstavte z plotny a po jednom do rozehřátého sýra vmíchejte žloutky, dokud se hmota plně nespojí a nevznikne těsto. Rozdělte ho na 3 části a dejte 10 - 15 minut vychladit do lednice.
2. Pracovní plochu jemně vytřete olejem a každou část těsta vyválejte do delšího válečku. Z něj odkrajujte nožem špalíčky dlouhé asi 2,5 cm. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vhoďte do ní vytvarované gnocchi. Vařte 2 - 3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Vodu sceďte.
3. Na středně velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a vhoďte gnocchi na pánev. Restujte 1 - 2 minuty na každé straně dozlatova. S hotovými gnocchi zacházejte stejně jako s bramborovými.
Poznámka k receptu
Polotovary většinou moc nedoporučujeme, ale v případě sýrových gnocchi klidně ušetřete pár minut času a kupte sýr již nastrouhaný. Je totiž sušší a zaručí tak lepší soudržnost těsta, které má jinak tendence řídnout. Janina používá třeba polotučný eidam nebo goudu.
Načítám komentáře...