Kváskový chleba bez hnětení
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mouka žitná 150 gramů
- voda 320 mililitrů
- chlebový kvas 20 gramů
- sůl 10 gramů
- kmín 5 gramů
Postup přípravy
1. Do mísy vsypte obě mouky, kmín a sůl. Přidejte kvásek, vodu a promíchejte. Těsto je tuhé, lepivé a jde to ztěžka, takže pokud máte kuchyňský robot, nechte dřinu na něm. Míchat ale nemusíte nijak usilovně, stačí, když v míse nezůstanou suchá místa.
2. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto v pokojové teplotě 10–12 hodin odležet. Za tu dobu zvýší objem asi o 1/3 a na povrchu se utvoří drobné otvory. pokud nenakyne, možná máte v místnosti zimu. Přemístěte ho do tepla a dejte mu ještě pár hodin čas.
5. Ošatku, mísu nebo i obyčejný cedník vyložte utěrkou a vysypte ji žitnou moukou. těsto do ní vložte tak, aby hladká strana byla dole a spoje nahoře. nechte kynout v teple (ideálně 20°C a víc) asi 2 hodiny, těsto by za tu dobu mělo zvětšit objem o ½, nebo alespoň o 1/ ³ .
3. Pomoučněte vál a odpočaté těsto na něj vyklopte (jde to lépe lžící než stěrkou, těsto je stále tuhé a lepí). Na válu se rozteče na placku. Lehce ho pomoučněte, opět zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschlo, a nechte 20 minut odležet. Držte se receptu pekařský postup je u tohoto chleba maximálně zjednodušený, a to nejen z hlediska času, ale i fází, kdy se příprava může zvrtnout. Nenechává proto moc prostoru pro fantazii. Nelze tu prohodit poměr mouk, měnit je za celozrnné, násobit dávku těsta, aby chleba bylo víc (i když to svádí), recept by nefungoval. Různé druhy mouky mají odlišné vlastnosti a právě lepek z hladké pšeničné pomáhá z tekutého těsta vytvořit fešný bochníček. U většího bochníku zase budete muset snižovat teplotu, aby se uvnitř dopekl. Stejně důležité je dodržet dobu kynutí, jinak bude těsto lepit a chleba nebude nadýchaný.
4. Aby se z neforemné placky stal pěkný bochník, je nutné ho ručně vytvarovat. Namoučněte si ruce, vezměte těsto z horní části a přeložte ho směrem k sobě. Pak ho stejným způsobem přeložte zleva doprava, potom zprava doleva a nakonec zespoda nahoru. Těsto by už mělo být vláčnější a držet pohromadě. Podle potřeby překládání ještě jednou nebo dvakrát zopakujte a nakonec těsto jemně poválejte po desce.
6. Připravte nádobu s poklicí vhodnou do trouby. Ideální je litinový hrnec, použít ale můžete jakýkoli silnostěnný kovový, hliněný či skleněný hrnec či pekáč. Dejte ho na spodní mřížku trouby, vedle položte pokličku a troubu 15 minut předehřívejte na 250°C. Pak nádobu vyjměte, rychlým pohybem do ní vyklopte těsto, okamžitě zakryjte a vraťte do trouby. Pečte 10 minut, pak sundejte poklici a nezakryté pečte dalších 25–35 minut, dokud chleba nemá tmavohnědou barvu.
Poznámka k receptu
Pokud máte aspoň trochu pravidelný režim, zvládnete pečení i ve všední den. Těsto potřebuje sice dost času, nevyžaduje ale vaši přítomnost. Stačí ho ráno zadělat a navečer chleba dopéct.
bochník 700 g
Načítám komentáře...