Dhal z pěti Druhů luštěnin
Seznam surovin
- čočka 50 gramů (hnědá)
- čočka červená 50 gramů
- hrách žlutý 50 gramů
- fazole mungo 50 gramů
- cizrna 50 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- zázvor (cca2 cm)
- kurkuma 1 lžička
- koření garam masala 1 lžička
- kmín římský 1 lžička (drcený)
- koření chilli 1/2 lžičky
- koriandr 1/2 lžičky
- máslo 2 lžíce (nebo olej)
- máta (čerstvá k podávání)
- sůl
- placky (čapátí nebo naan k podávání)
Postup přípravy
1. mungo, hnědou čočku a žlutý hrách zvlášť namočte alespoň na 12 hodin do studené vody. před vařením vodu slijte a luštěniny ještě propláchněte. Do většího hrnce dejte vařit mungo, po 10 minutách přidejte žlutý hrách a hnědou čočku a po dalších 10 minutách propláchnutou červenou čočku. vařte, dokud všechny luštěniny nezměknou, mělo by to trvat asi 15–20 minut od přidání červené čočky, luštěniny by se ale neměly rozpadat. Jakmile budou mít ideální konzistenci, slijte je.
2. česnek a cibuli nakrájejte nadrobno, zázvor najemno nastrouhejte, cizrnu slijte. v hrnci rozpalte přepuštěné máslo nebo olej. vsypte do něj česnek, cibuli, zázvor i všechno koření a chvilku restujte, aby se rozvonělo. přidejte cizrnu, uvařené luštěniny a smíchejte s kořením. vše prohřejte, pokud je třeba, dosolte. podávejte posypané mátou a s indickým chlebem čapátí nebo naan
Načítám komentáře...