KOŘENĚNÝ LILEK S ČOČKOU
Seznam surovin
- lilek 4 kusy
- za'atar 2 lžíce
- olej olivový
- sůl
- semínka piniová 1 hrst
- rozinky 1 hrst (zlaté)
- máta 1 hrst (čerstvá)
- petržel hladkolistá 1 hrst (velká)
- citronová kůra
- šťáva citronová
Čočka:
- čočka 200 gramů (Beluga)
Postup přípravy
1. Lilek nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Čočku uvařte v osolené vodě tak, aby byla pevná na skus, trvá to asi 20–30 minut.
2. Z lilků setřete slanou tekutinu, posypte je za'atarem, zakápněte olejem a opečte na rozpáleném oleji. Až budete končit, měla by být už uvařená čočka. Vmíchejte do ní piniová semínka, rozinky, nasekané byliny a kůru z citronu. Dolaďte citronovou šťávou, a pokud je třeba, tak i solí a pepřem. Podávejte s připraveným lilkem.
Poznámka k receptu
Za'atar je směs oregana, tymiánu, sumaku, sezamu a dalších surovin. Na Blízkém východě se jím dochucuje hummus, saláty i maso. Nás uchvátil ve spojení s lilkem.
Načítám komentáře...