Pučálka
Seznam surovin
- hrách 400 gramů (naklíčený)
- cibule červená 1 kus
- sádlo 2 lžíce
Postup přípravy
1. Na pánvi rozpalte sádlo a orestujte na něm na klínky nakrájenou cibuli. Přidejte naklíčený hrách a opékejte 5 - 10 minut. Hrách příliš nemíchejte, jen s ním lehce potřásejte na pánvi, ať se z něj neuvolňují slupky. Osolte, opepřete a ještě teplé podávejte.
Poznámka k receptu
Tohle je historie na talíři: o pučálce se dočteme v knihách z 15. století, ale připravovala se bezpochyby i dřív, především o velikonočním půstu. Naklíčený hrách se pekl nasucho na kamnech nebo na sádle a jedl se naslano i nasladko se skořicí. Připravovaly ho hospodyně, ale dal se koupit i jako „street food“, na ulici ho kdysi pražily a prodávaly tzv. pučálnice.
Načítám komentáře...