Tymiánová čočka s uzeným a vejci
Seznam surovin
- sádlo 3 lžíce
- cibule 1 kus
- čočka 500 gramů
- tymián 1 lžička
- ocet 2 lžíce (nebo citronové šťávy)
- cukr krupice 2 lžíce
- smetana 200 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- uzené maso (vařené nebo pečené)
- vejce 4 kusy (uvařené natvrdo)
- sůl
Postup přípravy
1. Na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte k ní předem namočenou čočku a zalijte ji vodou tak, aby tekutina sahala asi 2 až 3 cm nad ni. Ochuťte tymiánem, osolte a přiveďte k varu.
2. Na mírném ohni vařte asi 30 minut (nebo až čočka změkne). Odstavte a přebytečnou tekutinu slijte. K čočce vmíchejte ocet, cukr a smetanu, ve které jste důkladně rozmíchali mouku. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni ještě asi 5 minut povařte.
3. Podávejte s uzeným masem a natvrdo uvařeným vejcem.
Poznámka k receptu
Koření a bylinky hrály v kuchyni našich babiček důležitou roli. Zkuste tuto sváteční verzi čočky ochucené tymiánem.
Načítám komentáře...