PAN BAGNAT
Seznam surovin
- bageta 1 kus (francouzská)
- olej olivový 3 lžíce
- šťáva citronová 1 lžička
- ocet vinný 1 lžička (červený)
- sůl
- pepř
Tapenáda:
- olivy černé 120 gramů
- kapary 3 lžíce
- ančovičky 2 kusy
- česnek 1 stroužek
- hořčice dijonská 1/2 lžičky
Náplň:
- tuňák v oleji 160 gramů
- brambory 3 kusy (menší uvařené)
- vejce 4 kusy (natvrdo uvařená)
- rajčata 2 kusy (velká masitá)
- cibule červená 1 kus
- bazalka 1 hrst (čerstvá)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- rukola 1 hrst
Postup přípravy
1. Bagetu podélně rozřízněte a z obou půlek prsty vyjměte střídku. Připravte vinaigrette: do menší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem nalijte olej, ocet, citronovou šťávu, sůl a pepř, zavřete a dobře protřepte. Odložte do lednice.
2. Olivy, kapary, ančovičky, česnek a dijonskou hořčici promixujte – klidně nechte v tapenádě kousky, chutná pak lépe než hladká pasta. Tapenádu natřete na spodní část bagety a vrstvěte okapaného tuňáka, plátky brambor pokapané vinaigrette a posypané nasekanou petrželkou. Pak přidejte plátky vajec a rajčat, na tenká kolečka nakrájenou červenou cibuli a nasekané bylinky.
3. Bagetu přiklopte vrchní částí, zmáčkněte a těsně ji zabalte do potravinářské fólie. Položte na ni prkénko, zatižte plechovkami nebo těžkým hrncem a nechte přes noc rozležet. Druhý den bagetu rozbalte, rozkrájejte na 4 části a každou zabalte znovu do potravinářské fólie.
Poznámka k receptu
V překladu „mokrý chléb“ pochází z Nice a jedná se o slavný salát niçoise v bagetě, jen bez zelených fazolek. Ideální parťák na cesty, z téhle bagety vám totiž nic nevypadne.
Načítám komentáře...