Tmavý toastový chléb
Seznam surovin
- mouka celozrnná 560 gramů (celozrnná jemně mletá pšeničná mouka + na vysypání formy )
- sůl 10 gramů
- máslo 20 gramů (rozpuštěného másla + 10 g na potření )
- droždí sušené 7 gramů
- cukr moučkový 1 špetka
Postup přípravy
1. Veškeré suroviny a 300 ml vlažné vody zpracujte na velmi jemné těsto. Ručně ho propracovávejte aspoň 10 až 15 minut! Zpracujte v bochánek a zaprášený moukou v míse ho nechte kynout asi 90 minut.
2. Těsto pak opatrně vyformujte do malého bochánku. Přeneste ho do tukem vymazaného a moukou vysypaného keramického květináče a nechte ještě asi hodinu kynout.
3. Pečte 10 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 240 °C. Pak teplotu snižte na 170 °C a chléb dopékejte dalších 30 minut. Po vyndání z trouby kůrku ještě potřete zbylým máslem.
Poznámka k receptu
Tradiční pečivo z celozrnné mouky. Jako pečicí forma poslouží třeba květináč.
Načítám komentáře...