Toastový chléb bez hnětení
Seznam surovin
- smetana zakysaná 380 gramů (minimálně 15% tukz)
- mléko 380 gramů
- med 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 375 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 375 gramů
- vejce 1 kus (velké)
- sůl 15 gramů
- droždí sušené 1/2 lžičky (nebo 2g čerstvého)
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
1. Rozmíchejte mléko a smetanu s čerstvým droždím a medem (suché droždí stačí trochu promíchat s moukou). Prosejte do mísy mouku, sůl a promíchejte tak, aby nic v míse nezůstalo suché, jinak se vytvoří hrudky.
2. Těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 10 - 12 hodin.
3. Vyklopte těsto na dobře pomoučený vál, rozdělte na 2 části, vytvarujte bochníky a vložte je do máslem důkladně vymazané formy. Nechte kynout, dokud těsto nezačne vyčnívat přes okraj (tak 1 - 2 cm). Trvá to asi 2 - 3 hodiny.
4. Rozpalte troubu na 250 °C, chleba do ní vložte a rychle zapařte (nalijte na horký plech na dně trouby asi 150 ml vody). Po deseti minutách snižte teplotu na 220 °C, vyndejte plech s vodou. Po dalších 10 minutách snižte na 200 °C. Celkem pečte asi 45 minut, pak bochníky vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte je v čisté, suché utěrce, kterou nejpozději po dvou dnech vyměňte za novou.
Poznámka k receptu
- Takový nekoupíte - s vypečenou kůrkou a vláčnou střídkou, prostě ideální na dlouhou snídani s marmeládou nebo míchanými vajíčky. Další výhoda: nepadají do něj kila másla, takže vlastně není ani tak hříšný. A za třetí - zvládne ho i ten, kdo si netroufá na práci s kvasem.
- Ingredience na 2 bochníky a nutné počítat s kynutím 14 hodin.
Načítám komentáře...