Vícezrnný bochník
Seznam surovin
- semínka slunečnicová 140 gramů
- ovesné vločky 145 gramů
- semínka dýňová 50 gramů
- ořechy 70 gramů (podle chuti)
- vláknina přírodní Benefibra 15 gramů (psyllium)
- sůl 8 gramů
- voda 350 gramů
- semínka 90 gramů (lněná)
- med 30 gramů
- olej olivový 50 gramů (nebo kokosový tuk)
Postup přípravy
1. V míse promíchejte vločky, sluneč- nicová a dýňová semínka, ořechy, psyllium a sůl.
2. Tyčovým mixérem rozmixujte vodu, med a olej (nebo kokosový tuk) se lněným semínkem. Vytvoří se tak gel, který pomáhá pecen držet pohromadě.
3. Promíchejte suchou směs s mokrou a hmotu napěchujte do silikonové nebo chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, přikryjte a nechte přes noc bobtnat. Po 12 hodinách by měla semínka a vločky vsáknout všechnu vodu, vznikne kompaktní hmota.
4. Troubu vyhřejte na 200 °C a formu do ní vložte. Nechte 20 minut péct, pak opatrně vyklopte na plech a nechte dalších 30 - 40 minut opéct dohněda z druhé strany. Vypečená kůrka krásně voní. Bochník potřebuje důkladně vychladit na mřížce, aby se zpevnil a šel dobře krájet. Podobně jako běžné pečivo ho můžete později opéct na topinku.
Poznámka k receptu
- Inspirace na tento zdravím nabitý chleba pochází z blogu My new roots. Je to ideální pečivo, pokud se snažíte omezit konzumaci mouky. Tu v něm totiž vůbec nenajdete, i lepku je zde pomálu. A pokud vyměníte ovesné vločky za pohankové či pohankovou lámanku, výsledek bude bez lepku úplně. Ovšem výsledek zcela famózní!
- Ingredience na 1 bochníček, nutné počítat s namáčením 12 hodin.
Načítám komentáře...