Kysané zelí na klasický způsob
Postup přípravy
Zelí nakrouháme na tenké nudličky. Cibule oloupeme a nasekáme nadrobno. Nudličky zelí promícháme se solí, kmínem a cibulí.
Směs důkladně napěchujeme po vrstvách do vhodné nádoby, nejlépe kameninové, a každou vrstvu proložíme snítkou kopru. Nádobu nikdy nepěchujeme až po okraj, protože při pěchování se vytlačí šťáva, která pak bude během kvašení vytékat z nádoby.
Vršek zakryjeme čistým prkénkem a zatížíme ho důkladně omytým suchým kamenem. Nádobu překryjeme čistým plátnem a postavíme ji do hlubší misky, která zachytí šťávu vytékající ze zelí. Nádobu uložíme v temné místnosti s teplotou okolo 18°C a zelí necháme kvasit po dobu 4 - 5 týdnů.
Poznámka k receptu
Do domácího kysaného zelí jsou výborné i vinné listy. Důkladně je vyperte a vložte společně s koprem mezi jednotlivé vrstvy zelí.
Načítám komentáře...