Zelníky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká (na pomoučení)
- sádlo 30 gramů (na potření)
Na těsto:
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- droždí 20 gramů
Na náplň:
- sůl 1 špetka
- sádlo 2 lžíce (škvařené )
- pepř černý 1 špetka (mletý )
- zelí bílé 500 gramů (hlávkové )
Postup přípravy
Zelí omyjeme, vykrojíme košťál, listy nakrájíme na nudličky a ještě je překrájíme na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme zelí, mírně ho podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou 35 minut. Měkké zelí necháme vychladnout a slijeme z něj případnou šťávu.
Lžíci mouky promícháme v hrnku s rozdrobeným droždím, cukrem a 1 dl vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek 15 minut kynout. Mezitím zbylou mouku prosejeme do mísy a promícháme ji se solí. Přilijeme připravený kvásek a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 65 minut kynout. Těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dvě části, připravíme z nich válečky a každý nakrájíme na osm stejně velkých kousků.
Kousky těsta mírně zploštíme, rozdělíme na ně dušené zelí a zabalíme je jako buchty. Každou buchtu pak válečkem mírně rozválíme a zploštíme. Zelníky rozdělíme na plechy vyložené papírem na pečení a necháme ještě 10 minut v teple kynout. Nakonec je vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Upečené zelníky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným sádlem a před podáváním je necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
Zelníky můžete podávat i jako přílohu k pečenému vepřovému masu.
Načítám komentáře...