ŽITNÝ KNÄCKEBROT
Seznam surovin
- mouka žitná 400 gramů
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- voda 250 mililitrů (vlažná)
- droždí sušené 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
1. Droždí spolu s medem a 3 lžícemi hladké mouky rozmíchejte ve vodě a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut, na vodě se objeví výrazná pěna. V misce smíchejte obě mouky, přidejte kvásek a promíchejte. Až se voda s moukou trochu spojí, přidejte sůl a vypracujte hladké, trochu tuhé těsto. Nechte přes noc kynout v lednici.
2. Druhý den těsto po částech vyválejte na pomoučněné ploše na placku o výšce asi 1–2milimetry a vykrajovátkem nebo skleničkou vytvořte kolečka. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 220°C asi 8–10 minut, až knäckebroty zezlátnou a úplně se vypečou – to je důležité, jinak po vychladnutí nebudou křupat, ale zůstanou gumové.
Poznámka k receptu
Knäckebrot Skandinávcům nesmí chybět u žádného studeného jídla (a ani u mnohých teplých). Podávejte ho k lososu, neztratí se ani u salátu, nám chutnal i samotný.
ASI 60KS KYNUTÍ TĚSTA PŘES NOC,
Načítám komentáře...