Bramborový salát s hráškem a uzeným lososem
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (oloupané)
- chřest 300 gramů (bílý)
- hrášek cukrový 300 gramů
- salát kadeřavý 200 gramů (např. endivie)
- losos 100 gramů (uzený, plátky)
- ocet vinný 1/2 decilitru (bílý)
- olej olivový 4 lžíce
- kopr 2 lžíce (nakrájený)
- olej slunečnicový 2 lžíce
- citron 1/2 kusu
- zázvor 1 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)
- sůl
- kopr 2 snítky (na ozdobení)
Postup přípravy
Oloupané brambory nakrájíme na hranolky, vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a uvaříme tak, aby zůstaly tuhé. Scedíme je a necháme vychladnout.
Stonky chřestu zbavíme zaschlých konců, nakrájíme je na plátky a krátce orestujeme na rostlinném oleji. Pak je osolíme a necháme vychladnout.
Lusky hrášku omyjeme, překrájíme na půlky, vložíme je na chvilku do vroucí osolené vody, vyjmeme pomocí síta a necháme odkapat.
Plátky lososa rozložíme na prkénko a pomocí ostrého nože je nakrájíme na tenké nudličky. Salát rozebereme na listy, opereme je a necháme dobře odkapat.
Vinný ocet rozmícháme s olivovým olejem, šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a citronu, vmícháme kopr a zálivku osolíme.
Uvařené a vychladlé brambory vložíme do mísy, přidáme chřest, cukrový hrášek a zálivku a lehce vše promícháme. Listy salátu rozdělíme do misek nebo na talíře, přidáme bramborovou směs, každou porci doplníme nudličkami lososa a ozdobíme snítkou kopru.
Poznámka k receptu
Cukrový hrášek je speciální odrůda s jemnými a křehkými lusky, které se jí celé. Z lusků se musí jen odstranit konce.
Hrášek i chřest vařte a opékejte opravdu krátce, protože jsou v čerstvém stavu velmi křehké a rychle se mohou rozvařit (měly by zůstat křupavé).
Čerstvý zázvor je nutné před strouháním oloupat nožem. Po nastrouhání ho nechte chvíli stát, až pustí šťávu, kterou pak vymačkejte prsty a použijte do zálivky.
Pokud nemáte cukrový hrášek, přidejte do salátu čerstvý, krátce povařený vyloupaný zelený hrášek.
Načítám komentáře...