Čočkový salát v chlebu
Seznam surovin
Na salát:
- cibulka jarní 1 svazek (naťová)
- paprika 3 kusy (různé barvy)
- okurky sterilované 8 kusů (sladkokyselé)
- šunka 400 gramů
- čočka červená 400 gramů (uvařená)
Na zálivku:
- nálev z okurek 1,5 decilitru
- olej olivový 1 lžíce
- hořčice dijonská 1 lžička
- cukr
- sůl
- bylinky 1 lžíce (nasekané najemno)
Kromě toho:
- chléb 1 kus (menší kulatý bochník)
Postup přípravy
Cibulky očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a nasypeme do mísy. Papriky zbavíme semínek, nakrájíme je spolu s okurkami na kostičky a přidáme do mísy. Pak přidáme šunku nakrájenou na nudličky a uvařenou čočku a promícháme.
Nálev z okurek prošleháme s olejem a hořčicí a zálivku ochutíme cukrem, solí a bylinkami. Salát přelijeme zálivkou, opatrně promícháme a necháme 1 hodinu odležet v chladu.
Z bochníku chleba odkrojíme vršek a vydlabeme částečně střídku (můžeme ji nakrájet na kostičky, opéct a použít do polévky nebo jí zahustit novoroční guláš). Chléb položíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečeme, až zbylá střídka uvnitř vytvoří pevnou krustu.
Bochník necháme vychladnout, pak ho naplníme připraveným salátem a podáváme.
Poznámka k receptu
Červená čočka má dvě velké výhody. Jednak se nemusí namáčet a dlouho vařit, takže její příprava je velmi rychlá (stačí několik minut varu). A také nenadýmá jako ostatní druhy čočky, takže vám určitě poslední večer v roce neznepříjemní.
Načítám komentáře...