Gratinovaný salát s fetou a fazolemi
Seznam surovin
- fazole bílé 200 gramů (sterilované)
- sýr měkký 150 gramů (Feta)
- olej olivový 10 lžic (extra panenský)
- rajčata 100 gramů (oloupaná, bez zrníček)
- salát frisée 80 gramů
- tvaroh měkký 70 gramů (tučný)
- salát polníček 50 gramů
- sýr Parmezán 2 lžíce (nastrouhaný)
- ocet sherry 2 lžíce
- petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
- česnek 2 lžičky (najemno nasekaný)
- máta 2 lžičky (nasekaná )
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Fazole propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme česnek a pomalu opékáme do lehce zlaté barvy. Pak přidáme fazole, asi 1 dl vody a 2 lžíce oleje a 5 minut povaříme. Směs osolíme, opepříme, přelijeme do mixéru, trochu rozmixujeme (směs by měla být hustá asi jako bramborová kaše) a dáme stranou.
V misce rozmačkáme vidličkou fetu, vmícháme tvaroh a 2 lžíce oleje, osolíme, opepříme a dáme stranou. Ve sklenici smícháme zbytek oleje, sherry ocet, mátu a petrželku, podle chuti osolíme a opepříme, sklenici dobře uzavřeme a zálivku dobře protřepeme. Omyté a odkapané listy salátů a rajčata nakrájená na malé kostičky smícháme v míse a zakápneme připravenou zálivkou.
Gril předehřejeme na vysokou teplotu. Na plech položíme čtyři kovové formičky (prstence) a do každé dáme 1 cm vysokou vrstvu salátu s rajčaty. Zakryjeme ji 1 cm vysokou vrstvou fazolového pyré a nakonec přidáme vrstvu fety s tvarohem. Vršek posypeme parmazánem, plech s formičkami vložíme pod rozehřátý gril a zapečeme, až povrch lehce zezlátne. Širokou stěrkou přesuneme každou formičku na talíř, formičku opatrně zvedneme a každou porci ozdobíme zbylými listy salátu s rajčaty a kolem pokapeme zbylou zálivkou.
Poznámka k receptu
Sherry ocet je ocet původem ze Španělska vyráběný z vína sherry. Můžete ho použít na drůbež, ryby, zeleninu, různé marinády nebo přípravu zálivek.
Načítám komentáře...