KROUPOVÝ SALÁT S KVĚTÁKEM
Seznam surovin
- kroupy 200 gramů
- květák 1 kus (malý)
- ořechy vlašské 1 hrst
- pistácie 1 hrst
- brusinky 1 hrst
- semínka (z 1 granátového jazyka)
- kurkuma 2 lžičky
- sumac 1 lžíce
- kopr 1/2 svazku
- petržel hladkolistá 1 svazek
- olej olivový 5 lžic
- sůl
- melasa 3 lžíce (z granátového jablka)
- olej olivový 3 lžíce
- česnek 1/2 stroužku
- sůl
Zálivka:
- citron 1 kus
Postup přípravy
1. Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Květák rozeberte na růžičky. V misce smíchejte kurkumu se sumakem a olivovým olejem. Ve směsi obalte květák a vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ho v troubě na 180 °C asi 15–20 minut, až trochu změkne.
2. V míse smíchejte kroupy, květák, ořechy, brusinky, nasekané byliny a semínka z granátového jablka. V misce prošlehejte citronovou kůru a šťávu s melasou, olivovým olejem, prolisovaným česnekem a podle chuti osolte. Přelijte zálivkou a podávejte.
Poznámka k receptu
Kurkuma a sumac se postarají nejen o zářivou barvu květáku, ale i o jedinečnou chuť Blízkého východu. Nepodceňte bylinky, musí jich být poměrně dost, aby byl salát výrazný.
Načítám komentáře...