LUTYŠSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT S FAZOLOVÝMI LUSKY
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- brambory 1 kilogram (malé)
- fazolové lusky 4 hrsti
- slanina anglická 200 gramů
- cibule 1 kus (velká)
- ocet vinný 3 lžíce (bílý)
- máslo 2 lžíce
- olej 1 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
- salát polníček 3 hrsti
- slanina anglická 100 gramů
- med 1 lžíce
- olej 3 lžíce (rostlinný)
- hořčice dijonská 1 lžička
- ocet vinný 1 lžíce (bílý nebo citronová šťáva)
K podávání:
- čekanka 2 kusy
Postup přípravy
1. Vejce vložte do rendlíku a zalijte studenou vodou. Vodu přiveďte k varu, zhruba minutu (maximálně 1,5 minuty) vejce povařte, poté rendlík přiklopte a nechte 15 minut dojít. Nakonec horkou vodu slijte, vejce pořádně zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
2. Brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové (podle velikosti to zabere 10–15 minut), vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde. Lusky vhoďte do vroucí vody, 90 sekund je povařte a rychle zchlaďte ve studené vodě.
3. Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte dozlatova – mělo by to trvat asi 2 minuty. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní přípečky ze dna pánve! Přihoďte fazolky, dobře osolte, opepřete a prohřejte.
4. Nakonec do pánve přidejte uvařené brambory a opatrně vše promíchejte. Eventuálně ještě dochuťte solí, pepřem nebo octem. Z čekanky odkrojte spodní část (asi 2cm) a vyhoďte ji. Zbylou čekanku pak rozdělte na jednotlivé listy, dejte do mísy a přihoďte k ní polníček.
5. Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte dresink a přilijte ho do mísy. Osolte, opepřete a promíchejte. Ochucené listy čekanky a polníček vyskládejte kolem obvodu talíře, ve středu nechte volné místo – zaplníte ho teplou směsí z pánve. Salát ozdobte rozpůlenými vejci, a pokud chcete, i dokřupava opečenými kousky slaniny.
Načítám komentáře...