Luxusní ovocný salát
Seznam surovin
- ananas 1 kus (střední)
- meloun vodní 500 gramů (dužnina)
- maliny 200 gramů (čerstvé nebo mražené)
- hroznové víno 300 gramů (půl bílého a půl červeného)
- sýr Ricotta 250 gramů
- cukr 2 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- hřebíček 4 kusy
- badyán 2 kusy
- skořice 2 kusy
- máta 1 snítka
- semínka dýňová 2 lžíce (nahrubo nakrájená, na posypání)
Postup přípravy
Citronovou šťávu svaříme s cukrem, 2 dl vody, hřebíčkem, badyánem a skořicí na hustší sirup.
Ananas podélně rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme dužninu, zbavíme ji tuhého košťálu a nakrájíme ji na trojhránky. Na stejné trojhránky nakrájíme i melounovou dužninu.
Ricottu vyšleháme dohladka (můžeme ji i trochu přisladit).
Ananas a meloun rozdělíme na talíře, přidáme maliny a rozpůlené kuličky vína a ovoce přelijeme sirupem. Salát doplníme ricottou, ozdobíme lístky máty, posypeme semínky a podáváme.
Poznámka k receptu
Chcete-li ovocný salát podávat opravdu luxusně, položte na každý talíř čtvrtku kůry ananasu jako lodičku a naskládejte do ní trojhránky melounu a ananasu. Zbylý ananas a meloun naskládejte vedle lodiček, vše přelijte trochou sirupu, ozdobte mátou a posypte semínky. Ricottu podávejte zvlášť v mističkách, doplněnou kuličkami vína a zbylým sirupem.
Načítám komentáře...