Rýžový salát s avokádem a výhonky vojtěšky
Seznam surovin
Salát:
- rýže dlouhozrnná 200 gramů (Basmati)
- cibule 1 kus
- hřebíček 5 kusů
- datle 1 šálek (sušené nasekané na kousky)
- avokádo 1 kus (nakrájené na kostičky)
- tofu (uzené nakrájené na kostičky)
- ořechy 1 hrst (paraořechy nahrubo nasekané)
- výhonky 1 šálek (vojtěška)
- zelená nať 1/2 šálku (pohanková)
- sůl
Zálivka:
- olej arašídový 1 lžíce (nebo sezamový)
- sójová omáčka 2 lžíce
- šťáva citronová (podle chuti)
Postup přípravy
1. Rýži uvařte podle návodu se solí, s cibulí a hřebíčky. Hotovou pak přesuňte do větší mísy a načechrejte ji.
2. Promíchejte s ostatními surovinami a pokapejte zálivkou, ušlehanou z oleje, sójové omáčky a citronové šťávy
Poznámka k receptu
Potraviny bohaté na bílkoviny a kyselinu listovou, například avokádo, tofu, výhonky vojtěšky vytvoří synergický efekt pro posílení imunitního systému (nejen během zimy). Křehké výživné klíčky vojtěšky obsahující bílkoviny rychle vyrazí ze semínek, která koupíte v prodejnách zdravé výživy. Podobně funguje také nať pohanky (pozor, na rozdíl od vojtěšky klíčí poctivých 14 dní!).
Načítám komentáře...