Salátek z hrušek a švestek
Seznam surovin
- hrušky 300 gramů
- švestky 300 gramů
- ořechy vlašské 40 gramů
- rozinky 40 gramů
- šťáva citronová
- šťáva pomerančová
- voda 75 mililitrů (vlažná)
- cukr krupice
Postup přípravy
Cukr rozmíchejte ve vodě, až se rozpustí, přiveďte k varu a při mírné teplotě 5-6 minut povařte. Pokud se na povrchu utvoří pěna, opatrně ji lžičkou odstraňte. Sirup přelijte přes jemné sítko do skleněné nebo porcelánové misky a nechte vychladnout.
Hrušky oloupejte, nakrájejte na kostičky a ponořte do citronem okyselené studené vody, aby nezhnědly. Švestky vypeckujte a nakrájejte na proužky.Rozinky propláchněte a povařte v trošce vody asi 2 minuty. Sceďte je, nechte okapat a vychladnout.
Hrušky slijte, smíchejte se švestkami, rozinkami, hrubě posekanými ořechy a vše promíchejte. Salát zalijte cukrovým sirupem a ochuťte citronovou a pomerančovou šťávou, znovu promíchejte a uložte do chladu.
Poznámka k receptu
Salát podávejte samotný jako dezert (můžete ho ozdobit kopečkem šlehačky) nebo jako přílohu k pečeným masům.
Načítám komentáře...