SALÁT S KUŘETEM, SMAŽENÝM KOZÍM SÝREM A OSTRUŽINOVÝM DRESINKEM
Seznam surovin
Salát:
- sýr kozí (tvrdý)
- drůbeží maso 500 gramů (upečená kuřecí prsa)
- směs listových salátů 200 gramů
- ostružiny 2 hrsti
- cibule červená 1 kus
- ořechy pekanové 1 hrst
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- strouhanka (na obalení)
- rostlinný olej (na smažení)
Zálivka:
- ostružiny 1 hrst
- ocet Balsamico 2 lžíce (bílý)
- olej olivový 4 lžíce
- med 2 lžíce
- hořčice dijonská 2 lžičky
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Salát operte, cibuli nakrájejte na klínky, kuře na tenké plátky a ořechy nasekejte. Všechny suroviny dejte do mísy, přidejte ostružiny a zlehka promíchejte. Sýr nakrájejte na klínky, obalte v mouce, protáhněte rozšlehaným vejcem, pak obalte ve strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje.
2. Během smažení připravte zálivku: ostružiny rozmačkejte a propasírujte, smíchejte s olejem, octem, medem, hořčicí a prolisovaným česnekem, podle chuti osolte, opepřete a prošlehejte, abyste získali emulzi. Vmíchejte ji k salátu, přidejte kozí smažáčky a podávejte.
Poznámka k receptu
Výrazná, sladce kyselá zálivka skvěle pasuje ke kuřeti i kozímu sýru. Ten můžete nechat v přírodním stavu, dokonale ale funguje i smažený v trojobalu.
Tip: K ostružinovému džemu se hodí celá řada příchutí, kterým nedokážeme odolat. Pokud to máte stejně, přidejte ke směsi do pánve pár snítek bazalky (náš favorit), do další svitek skořice nebo kombinaci skořice, badyán, hřebíček, do jiné mátu nebo citronovou kůru. Chuť se nejlépe vstřebá, když směs zahřejete, pak ji stáhnete z plotny a necháte 30 minut odstát. Pak směs dovařte podle receptu a před plněním do sklenic ochucovadla vyndejte. Pokud děláte džem z většího množství ostružin, hezky to odsýpá – na jedné pánvi se směs zahřívá, na další infuzuje, na další bublá téměř hotový džem. Jestli ale nechcete víc než pár skleniček, nesnažte se honit moc zajíců a zvolte jen jednu nebo dvě příchutě.
Načítám komentáře...