Salát s limetovým telecím
Seznam surovin
- telecí maso 400 gramů (nebo hovězí svíčková)
- limetka 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 kus
- paprika feferonka 1 kus (nebo 1/2 kapie)
- cukr 5 lžic
- semínka sezamová 1 lžíce
- sůl 1 lžíce
- pepř 1 špetka
- máta 1/2 svazku (nebo bahnatka vonná)
- koriandr 1/2 svazku
- kafírové listy
- olej
- krevetové lupínky
Postup přípravy
Maso nakrájejte na tenké plátky a vložte do misky.
Stroužky česneku nakrájejte nadrobno, osmažte na troše oleje a přidejte k masu. Osolte, opepřete, zalijte šťávou z limetek a přidejte 2 lžičky cukru. Vše důkladně promíchejte, přikryjte fólií a nechejte marinovat v chladničce 2–3 hodiny.
Během marinování několikrát promíchejte. Maso se působením látek z limety „uvaří“ – začne měnit barvu. Hotové maso má barvu jako zprudka spařené maso, tedy lehce růžové, nikoli červené. (Máte-li však raději vařené maso, před podáváním ho krátce spařte horkou párou.)
V misce rozmíchejte 1/4 hrnku vody se 3 lžičkami cukru a do sirupu naložte cibuli nakrájenou na tenké plátky.
Na suché pánvi opražte sezam dozlatova. Krevetové lupínky osmažte v oleji a nechejte okapat na papírových ubrouscích. Bylinky nasekejte nahrubo a feferonku a kafírové listy na jemné proužky.
Jakmile je maso připravené, nechejte okapat marinádu a sceďte cibuli. Ve větší misce důkladně promíchejte plátky masa, cibuli, papričku, kafírové listy a bylinky.
Podávejte s krevetovými lupínky, posypané opraženým sezamem a nasekanými bylinkami.
Poznámka k receptu
Pokud neseženete kafírové listy, přidejte do salátu limetkovou kůru a trochu citronové kůry.
Načítám komentáře...