Sardinky se salátem z citrusů podle MasterChefa
Seznam surovin
- sardinka 6 kusů (čerstvé)
- fenykl
- pomeranče 1 kus
- grep 1 kus
- rukola 2 hrsti
- směs listových salátů 100 gramů
- olej olivový 7 lžic
- šťáva citronová 2 lžíce
- med 1 lžička (ideálně z pomerančových květů)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Sardinky omyjte, osušte a opatrně z nich vytáhněte páteř, s ní se totiž zbavíte i menších kůstek. Můžete si pomoci nožem. Rybu osolte a opepřete.
2. Pomeranč a grep vyfiletujte: ostrým nožem okrájejte slupku až na čistou dužinu a vykrájejte jednotlivé kousky mezi blankami. (Grepu do salátu potřebujete jen polovinu, takže zbytek snězte.) Fenykl nakrájejte na tenké nudličky, rukolu a salát operte a důkladně osušte.
3. Citronovou šťávu, 5 lžic oleje a med vyšlehejte do husté konzistence, podle chuti osolte a opepřete. Na zbytku oleje zprudka opečte sardinky, stačí jim 30 vteřin. V míse smíchejte salát, rukolu, fenykl a citrusová filátka. Zalijte dresinkem a promíchejte. Salát servírujte na talíře, navrch přidejte sardinky.
Poznámka k receptu
Sardinky znáte nejspíš z plechovky, ale největší kouzlo mají ty čerstvé. Malým rybkám stačí jednoduchá úprava, skvěle si rozumějí s citrusy.
Načítám komentáře...