Teplý čočkový salát
Seznam surovin
- pstruh 400 gramů (lososový, filátka)
- čočka 250 gramů
- smetana zakysaná 200 gramů
- řepa červená 200 gramů
- celer řapíkatý 150 gramů
- fenykl 1 kus (čerstvý, malý)
- brokolice 100 gramů (drobné růžičky)
- vývar 2 decilitry
- smetana na šlehání 1/2 decilitru
- olej olivový 0,4 decilitru
- pepř bílý
- sůl
- kopr 1 snítka (na ozdobení)
Postup přípravy
Čočku propláchneme studenou vodou, zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny nabobtnat. Řepu oloupeme a v malém kastrůlku uvaříme v osolené vodě téměř doměkka.
Čočku uvaříme ve vodě do poloměkka a mezitím v hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, přidáme očištěný a na kostičky nakrájený fenykl a plátky celeru, promícháme, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Když se zelenina začne vařit, přidáme uvařenou scezenou čočku a obě promíchané smetany a zvolna vaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme scezenou a na kostičky nakrájenou řepu a vše společně za občasného míchání dusíme doměkka. Na závěr přimícháme růžičky brokolice, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme.
Filátka pstruha opečeme z obou stran na zbylém oleji a osolíme je.
Teplý salát rozdělíme do misek nebo talířů, doplníme ho kousky pstruha a ozdobíme koprem. Podáváme ihned.
Načítám komentáře...