Teplý mrkvový salát s rýží
Seznam surovin
- mrkev 5 kusů (různé barvy)
- rýže 200 gramů (hnědá)
- sýr ovčí 200 gramů (feta)
- brusinky 1 hrst (sušené)
- semínka slunečnicová 1 hrst
- kmín římský 2 lžičky (drcený)
- koriandr 2 lžičky (drcený)
- paprika červená 1 lžička
- kurkuma 1/2 lžičky (mletá)
- olej olivový 3 lžíce
- olej (bylinkový na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Rýži uvařte v osolené vodě doměkka, té hnědé to obvykle trvá déle než bílé. Slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi.
2. Mrkve nakrájejte na kousky, posypte kořením, lehce je osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Měly by změknout ale zachovat si strukturu (pokud seženete drobné kousky jako my, v troubě je netrapte – rozpalte olej na pánvi, zprudka je opečte, posypte kořením a nechte minutku dvě rozvonět).
3. Do mísy vsypte scezenou rýži, přidejte mrkve, brusinky, slunečnicová semínka a rozdrobenou fetu. Zakápněte bylinkovým olejem, případně dosolte a podávejte.
Poznámka k receptu
Barevné mrkve jsou k mání čím dál častěji a nám se líbí, jak oživí i jednoduchá jídla. Pokud máte doma jen ty oranžové, nelamte si hlavu a použijte je, salát bude skvělý i tak.
Načítám komentáře...