Teplý salát z nových brambor a chřestu
Seznam surovin
- slanina 2 plátky
- brambory 500 gramů (nové)
- vejce 2 kusy
- chřest 500 gramů (zelený)
- cibule šalotka 1 kus
- olej olivový 2 lžíce (extra virgin)
- česnek 2 stroužky
- tymián 1 lžička (čerstvé lístky)
- šťáva citronová 1/2 kusu (i kůra)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Na pánvi na středním plameni osmažte na kousky pokrájenou slaninu dokřupava. Děrovanou lžící slaninu odeberte a uložte stranou.
2. Brambory nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. Vejce uvařte natvrdo. Pokud je třeba, okrájejte chřest od vláknitých částí škrabkou na brambory a nakrájejte ho na 2cm špalíčky. Šalotku pokrájejte na kolečka.
3. Do pánve po slanině přilijte olivový olej, a když se rozpálí, přisypte do něj brambory. Osolte je a opepřete. Jakmile začnou brambory hnědnout, přisypte šalotku a utřený česnek a restujte 1–2 minuty.
4. Přidejte chřest, tymián a špetku soli. Restujte 3–4 minuty, až chřest změkne, ale zůstane křupavý. Odstavte pánev z plotny, pokapejte směs citronovou šťávou a přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
5. Salát podávejte spolu s pokrájenými uvařenými vejci a posypaný kousky křupavé slaniny.
Poznámka k receptu
Salát připravíte i z uvařených brambor, které vám kupříkladu zbyly od oběda.
Načítám komentáře...