Majonéza
Seznam surovin
- vejce 1 kus
- olej slunečnicový 180 mililitrů (může být i olivový)
- šťáva limetková 2 lžičky
- hořčice dijonská 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Vejce pokojové teploty rozklepněte do vyšší nádoby, kam se vejde tyčový mixér, a přilijte olej. Ten by měl mít také pokojovou teplotu (jinak by se majonéza mohla srazit). Hlavici mixéru spusťte na dno a zapněte na nejvyšší rychlost. Jakmile uvidíte, že se odspodu tyče dělají husté bubliny, začněte pomalu táhnout tyč směrem vzhůru asi po dobu 5 sekund. Pokud je majonéza moc řídká, přilévejte opatrně olej a zapracovávejte ho do vzniklé majonézy, dokud nedocílíte požadované hustoty.
2. Na závěr dochuťte dijonskou hořčicí, limetovou šťávou, solí a pepřem a promíchejte. Dejte do lednice vychladit a po vychladnutí ihned spotřebujte.
Poznámka k receptu
- Domácí chutná nejlépe. Krásně žlutá od žloutku a hořčice, nádech exotiky dodá limetová šťáva.
- Ingredience na 250 ml.
Načítám komentáře...