Brokolicový salát s granátovým jablkem
Seznam surovin
- brokolice 1 kus
- rýže těstovinová 100 gramů
- tymián 4 snítky (čerstvý)
- granátové jablko 1 kus
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
- sýr Parmezán (k podávání)
Zálivka:
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- olej olivový 3 lžíce
- česnek 1 stroužek
- muškátový oříšek 1 špetka (velká)
Postup přípravy
1. Těstovinovou rýži uvařte v osolené vodě, aby byla na skus. Brokolici rozeberte na růžičky a nasekejte je nadrobno. V míse je smíchejte s polovinou tymiánových lístků, solí a pepřem, zakápněte je olejem a promíchejte.
2. Brokolicovou směs vysypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15–20 minut v troubě předehřáté na 200°C. Než se dopeče, připravte zálivku: do zavařovací sklenice nalijte olej, ocet a přidejte muškátový oříšek a prolisovaný česnek. Uzavřete sklenici a zatřepte s ní, aby se tekutiny spojily.
3. Upečenou brokolici nechte trochu zchladnout a vmíchejte do ní těstovinovou rýži, zrnka granátového jablka a zálivku. Podávejte s hoblinkami parmazánu a zbylým tymiánem.
Poznámka k receptu
Opečená brokolice chutná nejlépe vlahá. Je výborná jako samostatný lehký chod, hodí se ale i jako příloha ke kuřeti nebo rybě.
Načítám komentáře...