Čerstvý salát do skleniček
Seznam surovin
Na salát:
- salát little gem 2 kusy (nebo větší srdíčka hlávkového či kadeřavého salátu)
- ředkvičky 6 kusů
- mrkev 1 kus (větší)
- výhonky 60 gramů (vojtěšky (alfa-alfa))
Na zálivku:
- ocet Balsamico 6 lžic (nejlépe bílý)
- olej olivový 3 lžíce (Extra Virgin)
- sůl
- pepř černý (čerstvě mletý)
Postup přípravy
Do skleničky nalijeme ocet a olej, přidáme trochu soli a pepře, skleničku uzavřeme a zálivku dobře protřepeme.
Salát rozebereme na listy, které dobře omyjeme a necháme oschnout na papírových utěrkách. Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky.
Připravíme si čtyři sklenice s víčky (můžeme použít i jednu velkou) a na dno každé nalijeme část zálivky. Přidáme ředkvičky, pak mrkev, výhonky vojtěšky a nakonec salátové listy natrhané na kousky. Skleničky dobře uzavřeme, případně na každou ještě přivážeme plastovou vidličku, a uložíme až do doby odjezdu na piknik do chladničky.
Poznámka k receptu
Pokud připravujete salát do skleniček, je velmi důležité, aby na dně byla tekutá zálivka a křehké salátové listy co nejdále od ní, tedy až nahoře. Pokud by se totiž promíchaly se zálivkou, ztratily by křehkost.
Načítám komentáře...