Chřestový salát s mátou
Seznam surovin
- chřest 300 gramů (150 g bílého a 150 g zeleného)
- salát zelený 300 gramů (směs listových salátů - římského, frisée apod.)
Na zálivku:
- olej olivový 1 decilitr (Extra Virgin)
- med 50 gramů
- šťáva citronová (ze 2 citronů)
- sůl
- pepř bílý (mletý)
- máta 30 gramů (čerstvá)
Postup přípravy
Stonky bílého chřestu oloupeme škrabkou na zeleninu 3 cm za hlavičkou směrem dolů a odřízneme z nich dřevnaté konce. Stonky zeleného chřestu oloupeme v dolní třetině. Pak je nakrájíme podélně na tenké plátky a nasypeme do mísy. Přidáme omyté, odkapané a na větší kousky natrhané salátové listy a lehce promícháme.
Olivový olej rozšleháme s medem, citronovou šťávou, trochou soli a pepře a do zálivky vmícháme nakrájené lístky máty.
Zálivku nalijeme na salát, důkladně promícháme a salát rozdělíme na talíře.
Poznámka k receptu
Hotový salát můžete posypat krutony: nakrájejte světlou francouzskou bagetu na plátky, potřete je olivovým olejem, nakrájejte na kostičky, nasypte na plech a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Hotový salát můžete ozdobit čerstvými klíčky řeřichy nebo ředkvičky.
Zkuste někdy pro změnu do salátu ještě přidat na kostičky nakrájenou šunku a mátu nahradit čerstvým estragonem.
Načítám komentáře...