JARNÍ SALÁT SE SÝREM
Seznam surovin
- salát little gem 4 kusy
- chřest 1 svazek (zelený)
- ředkvičky 1 svazek
- sýr 200 gramů (Eidam 45%)
- pistácie 1 hrst (nesolené)
- semínka slunečnicová 1 hrst
- semínka dýňová 1 hrst
- olej olivový 2 lžíce
- bylinky 1 hrst (pažitka, bazalka, petrželka - nasekané)
- sůl
Zálivka:
- bazalka 1 hrst
- pažitka 1 hrst
- majonéza 2 lžíce
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- med 2 lžičky
Postup přípravy
1. V pánvi nasucho opražte pistácie, dýňová a slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Salát natrhejte na kousky, chřest nakrouhejte škrabkou na tenké plátky, ředkvičky nakrájejte na kolečka. Promíchejte zeleninu se semínky a bylinkami a nandejte na salátový talíř.
2. Připravte zálivku: bylinky rozmixujte a část jich odeberte na obalení sýra. K bylinkám v nádobě přidejte majonézu, citronovou šťávu, med, sůl a důkladně promixujte. Sýr nakrájejte na kostičky, lehce pokapejte olejem a promněte v rukou. Obalte ho v bylinkách a posypte jimi salát. Nakonec celý salát bohatě zalijte dresinkem a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Na jaře saláty chutnají nejlépe, po dlouhé zimě totiž dokážeme pořádně ocenit křupavou ředkvičku i první chřest. Tenhle salát navíc korunuje perfektní bylinková zálivka.
Načítám komentáře...