KŘUPAVÝ SALÁT Z KOŘENOVÉ ZELENINY
Seznam surovin
- mrkev 2 kusy
- brokolice 1/2 kusu
- celer 1/2 kusu (malý)
- petržel kořenová 1 kus
- zelí červené 1/4 kusu (až 1/2 ks)
- olej olivový 3 lžíce
- ocet jablečný 1 lžíce
- zázvor (1 cm)
- sůl
- pepř
- semínka slunečnicová (k podávání)
- mandle (k podávání)
Postup přípravy
1. Brokolici rozeberte na drobné rů- žičky a blanšírujte – vhoďte do vroucí osolené vody, vařte 2–3 minuty a pak propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Mrkev, celer, petržel a zelí nakrájejte na tenké nudličky, nejlépe to jde na speciálním struhadle na nudličky julienne nebo na mandolíně, krájet můžete ale i ručně, jen si dejte pozor, aby nudličky byly stejně velké. Vsypte je do mísy, přidejte brokolici a zlehka promíchejte.
2. Zázvor nastrouhejte najemno, mandle nasekejte nahrubo. V zavařovací sklenici smíchejte olej, ocet a zázvor, osolte, opepřete a protřeste, abyste získali hladkou zálivku. Přelijte přes zeleninu, posypte slunečnicový- mi semínky a mandlemi, promíchejte a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Tenhle salát nás okouzlil. I když je z těch nejobyčejnějších surovin, má výraznou chuť. Jeho tajemstvím je struktura, kterou dodávají nudličky julienne – díky nim v jednom soustu ucítíte zemitou chuť celeru, sladkost mrkve i pikantnost zelí.
TIP: Pestrost salátu sluší. Pro obměnu přidejte třeba řepu (skvělá je zejména zlatá salátová odrůda) nebo různě barevné mrkve – fi alovou, žlutou... Chuť salátu zase snadno obmění oříšky – vyzkoušejte dýňová semínka, vlašáky nebo kešu či makadamové.
Načítám komentáře...